Question
Atualizado em
6 mai 2017
- Polaco
-
Japonês
-
Inglês (RU)
-
Alemão
Pergunta sobre Inglês (RU)
O que significa versin (versed side) ?
Respostas
Read more comments
- Polaco
Wydaje mi się, że chodzi o mocną stronę, to znaczy bycie dobrym w czymś
Was this answer helpful?
- Polaco
@kuroiusagi owszem! you can say that you are very, very good at geometry!
My versed side at maths is geometry
Was this answer helpful?
- Polaco
@Zofija:@zagaaja: https://www.diki.pl/slownik-angielskiego?q=versin Chodziło mi bardziej o coś takiego (to znaczy może "sinus"?).
- Polaco
dawniej używano takich funkcji jak sinus versus, była to funkcja trygonometryczna. Obecnie nie są one używane, choć zastosowanie funkcji haversin upraszczało obliczanie odległości dwóch punktów na powierzchni Ziemi
Was this answer helpful?
- Polaco
@kuroiusagi próbowałam wyszukać versin w The English Dictionary, ale ciągle przekierowywało mnie na versine, które okazało się synonimem versed sine, a to faktycznie jest jakiś tam sinus w matematyce :D Ale przecież nie o to chodziło, więc jeszcze raz wchodzę w twój link - a tam tłumaczenie dla "versed sine", a nie "versed side". Czy na pewno o to chodziło? ;)
Was this answer helpful?
- Polaco
@Zofija: rzeczywiście, źle przepisałam.. Ale przy okazji nauczyłam się dwóch sformułowań zamiast jednego :D Dzięki wielkie za pomoc:)
- Polaco
- Polaco