Question
Atualizado em
9 ago 2022
- Russo
-
Turco
Pergunta sobre Turco
I saw some sentences in which the word "desen" was used as "if you say". Am I right that this is just a short form for "dersen" like the word "bi" replaces "bir"? Or is this a separate word?
Respostas
Read more comments
- Turco
"dersen" daha doğru kullanımı diyebiliriz ama bazen yazarken veya konuşurken daha kısa ve kullanımı daha kolay olduğundan "desen" şeklinde görmüş ya da kullanılmış olabilir ama resmi yazılarda "dersen" şeklinde kullanmanı öneririm. Yani "desen" şeklinde kullanımı anlaşılır ama pek de doğru değil.
Highly-rated answerer
Was this answer helpful?
- Turco
@Seltel
Hi! You are going well. This is fault like “bi” and “bir”
Desen = figure,pattern (template on design)
Dersen= if you say
But we have a mistake in public. They are forget “r” and says
“bana desen yaparım” ❌
“Bana dersen yaparım” ✅
“If you say to me I do!”
“Hadi bu DESEN i boyayalım” ✅
(let's paint this pattern/figure)
Why we are doing this mistake.
Cuz There are different versions of this word. We don’t use “r”
And people guessing “r” no have in all. By the way we have new words for finish this mistake. (Sorry for English grammar)
For example
Dersen - if you say - söylersen
Deseydin - I wish you told me - söyleseydin
Dediysen - if you told me - söylediysen
Highly-rated answerer
Was this answer helpful?
- Russo
- Turco
Desen veya desem biraz vurgulu ve şiirsel. İfadenin içinde zaman sınırlaması yok. Genellikle şiirlerde, şarkılarda ve türkülerde kullanılır. İhtimal, şüphe vs. gibi kavramlar daha yoğun, kalıplaşmış bir ifade.
Highly-rated answerer
Was this answer helpful?
- Turco