Question
Atualizado em
25 mar 2017
- Ucraniano
-
Inglês (RU)
-
Húngaro
-
Polaco
Pergunta sobre Húngaro
O que significa feketeleves ?
Heti Hetes.
Minden, ami érdekes.
Politika, botrány,
Duna parti, Duma parti,
Bulvár, pletyka,
Sztárhegyek.
Ez a Heti Hetes.
Heti Hetes. (x2)
A feketeleves.
Heti Hetes
Respostas
Read more comments
- Húngaro
It's title of a very popular TV show on a Hungarian commercial channel.
Mean it: "black soup"
it's an sarkastic way, when you get some bad things or bad situation.
In the show people talk about politics and the public life.
Was this answer helpful?
- Ucraniano
- Húngaro
@KostiaMikulUA
Haha, no, the title is "Heti hetes" (Weekly Seven) on RTL Klub, a late evening talkshow about politics, celebrities and public matters. The "feketeleves" is a compound word literally meaning "black soup", but we only use it to mean the news of something bad or undesirable. The phrase "most jön a feketeleves" (literally "now comes the black soup") means it's time for the bad news or awful info.
Highly-rated answerer
Was this answer helpful?
- Ucraniano
- Inglês (RU) Quase Fluente
- Húngaro
This word comes of the time when the turks invaded our country and been here for a long time. Old hungarian saw them drinking some black soup thingy. Yes you guessed it! It's Coffee. It is used as it is explained above. I tought you might find this interesting. :)
Was this answer helpful?
- Ucraniano
- Húngaro
To be specific: "fekete leves" is 2 words if you want to write it down correctly. ;)
Well, Rev01Yeti gave us a hand and clarified it.
1) "fekete leves" – when you are focusing on the color of that liquid (in old times it was used to call coffee)
2) "feketeleves" – when you want to point it as a bad news (it has a different meaning as the original).
Was this answer helpful?
- Ucraniano
- Húngaro
@KostiaMikulUA Nearly perfect! In this case, relative pronouns (rá) fallows the verb. ;) Oké. Majd emlékszem rá.
Was this answer helpful?
- Húngaro
@Meertsy Eh, a magyarban ha egy összetétel jelentése eltér az összetevő szavak jelentésétől, akkor azt egybeírással jelezzük.
A zöld alma egy zöld színű, mondjuk éretlen alma, a zöldalma az almák egy fajtája, bizonyos kultivárok tartoznak ide. A gyors vonat az egy gyorsan haladó vonatszerelvény, de a gyorsvonat az egy olyan vonatfajta, ami nem áll meg mindenhol. A fekete leves az fekete színű lötty, vagy akár anno kávé, de az biztos, hogy rossz hír értelmében feketelevesnek írjuk.
Highly-rated answerer
Was this answer helpful?
- Húngaro
@Rev01Yeti Köszi a pontosítást és a sok részletes példát! Azért is tetszik ez a hely, mert legalább elgondolkodtat és rákényszerít arra, hogy végigondoljam a magyar nyelvtant is (hogy mi miért van úgy) és sokat lehet abból is tanulni, ahogy a külföldiek látják a nyelvet. ...hát igen, egyébként ez a feketeleves kifejezés (a heti hetesen kívül) elég ritkán használatos a mai hétköznapi életben.
Was this answer helpful?
- Húngaro
@Meertsy Mint sok minden más esetén magyarban, ez alól az egybeírós szabály alól is vannak kivételek, valahol a neten le is írják az AkH. kritikái közt (a hóember miért van egybeírva?) de nagy általánosságban igaz, hogy ha egy kifejezés értelme nem teljesen következik a tagjai értelmének összeadásából, akkor azt egybeírjuk, ezáltal is jelezve, hogy itt absztraktabb a jelentés. Persze ez már olyan szintje a magyar nyelvtannak, amire a külföldiek nem igazán jutnak el, ezért is kommentelek most inkább magyarul.
(Angolban is van hasonló szokás: pl. whitewater rafting, a jelző nem "white water", hanem "whitewater", mint vadvíz.)
Highly-rated answerer
Was this answer helpful?