Question
Atualizado em
13 mar 2017
- Indonésio
-
Japonês
-
Coreano
-
Polaco
Pergunta sobre Polaco
Qual é a diferença entre mam na imię e nazywam się e jestem ?Podes indicar apenas respostas exemplo.
Respostas
- Polaco
all of it means the same.
Mam na imię Sara.
Nazywam się Sara.
Jestem Sara. ;)
Was this answer helpful?
- Polaco
Mam na imię - its about firstname
Nazywam się - its about firstname and surname 😊
Was this answer helpful?
- Indonésio
- Polaco
Mam na imię- about your name
nazywam się- about your surname/name and surname
For example:
Mam na imię Jakub. Nazywam sie Jakub Kowalski.
Was this answer helpful?
- Polaco
Up^ (y)
You can't say mam na imię Jan Kowalski. Kowalski isn't firstname. Mam na imię Jan.
Nazywam się Jan Kowalski. It is correct
Was this answer helpful?
- Polaco
@rooyall
Można powiedzieć - mam na imię Sara, ale juz nie - nazywam się Sara.
Nazywam się - dotyczy pełnego imienia i nazwiska.
Was this answer helpful?
- Polaco
@GeorgiusAlv
Do you know Justin Bieber? 😊
Justin - firstname
Bieber - surname 😉
Was this answer helpful?
- Polaco
"Mam na imię" means "my name is", but it's only about your first name.
"Nazywam się" means literally "I'm called" and here you can say either your first name and surname, or just surname.
"Jestem" means "I am".
Was this answer helpful?
- Polaco
Read more comments
- Polaco
It means the same but said in different words.
Was this answer helpful?
- Polaco
it is like : my name is .. and i am ... All are the same meaning
Was this answer helpful?
- Polaco
Mam na imię is used when U want to say only your name. Nazywam się is used to say your name and surname.
Was this answer helpful?
- Polaco
@GeorgiusAlv
Nazywam się Janek Kowalski ( czyli imię i nazwisko)
Mam na imię Janek
Jestem Janek
ale w innym znaczeniu możesz powiedzieć :
Jestem w sklepie
Jestem w szkole
Jestem Chory
Jestem na koncercie
Was this answer helpful?
- Polaco
jak masz na imię - what's your first name, np. Ewa.
jak się nazywasz-what's your name and surname.
jestem- used more informally. you wouldn't use it formal situation.
Was this answer helpful?
- Polaco
when you Say :
"mam na imię" - you're telling only your first name.
"nazywam się" - you're telling your name and surname
"jestem" - you can Say your name, surname or name and surname. this one is least official
Was this answer helpful?
- Polaco
Mam na imię Julia- podajemy swoje imię
Nazywam się Julia Kowalska-jest to sposób bardziej oficjalny gdzie podajemy swoje imię i nazwisko
Jestem Julia - jest to najprostszy i najkrótszy sposób przedstawiania się
Was this answer helpful?
- Polaco
@kostkowna Ale to nie jest w ogóle naturalne. Kto tak mowi,anglicy jak inni mowia bardziej slangiem a nie jak do prezydneta
Was this answer helpful?
- Polaco
dlatego zaznaczyłam ze jest język formalny i nieformalny
Was this answer helpful?