Question
Atualizado em
Deleted user
12 set 2021
Pergunta sobre Turco
Bunlar sorularımın devamı
Yeşillendirirseniz sevinirim :))
11.Bileşim ve bileşik arasındaki fark nedir?
12.Başin çarpmasın /Başın çarpılmasın (Hangisi doğru Frakları ne?)
13.Kendini pek yorma/pek çok yorma/çok yorma/fazla yorma
Bunların hepsi doğru mu?("Pek" doğru mu gelmiş)
Pek'i ne zaman kullanıyoruz?
14.Kartımı aktife etmek istiyorum /aktif olmak istiyorum/aktif yaptırmka istiyorum/aktife ettirmek istiyorum
(Hangisi doğru?)
15.Kıpırdama/Kıpıldama
Aynı mı ?
Dizilerde ikisini de duyudum Hareket etme diye söylemek istediğinde(diye'yi doğru mu getirdim bilmiyorum:))
16.Sesim tuttu doğru bir ifade mi (Sesim çıkmıyor gibi bir şey kullanmak istiyorum)
17.Bunu yapsa /Bunu yaparsa
(Bunların farkı ne?)
18.Bana kafa taktı/Bana kafayı taktı
(Hangisi doğru?)
19.Söylemek istediğimiz zaman
Mehmet için Mehmetin mi diyoruz yoksa Mehmedin mi?
Ya da Burakın mı diyoruz yoksa Burağın mı?Yine başka bi örnek veriyim Tiktoku mı diyoruz yoksa Tiktoğu mı
20.Süresinde/Süresince
Farkları nedir?
Şimdidien çok teşekkürler
Respostas
Read more comments
- Turco
11. ikisi de kimyada aynı anlamda kullanılıyor, ek olarak bileşik’i ingilizcedeki joint gibi kullanabiliyoruz.
12. başın çarpmasın doğru olanı
13. kendini pek yorma/çok yorma/fazla yorma
üçü de doğru bence, pek’i de kullanabilirsin. pek çok’u genelde sayılar ve sayılabilen (ama sayısını tam bilmediğimiz) şeyler için kullanıyoruz
örnek: odasında pek çok kitabı vardı.
14. kartımı aktive etmek istiyoeum.
15 kıpırdama veya kımıldama
“ ‘hareket etme’ demek istediğinde” diyebilirsin
16. sesim kısıldı veya dilim tutuldu
17. “bunu yapsa” hiç olmayacak bir şey gibi daha çok.
mesela: beni dinlese mutlu olacak.
(ama bahsettiğimiz kişi beni hiç dinlemiyor)
sınava çalışırsa yüksek alır.
18. Kafayı bana taktı
19. Yazarken Mehmet’in ve Burak’ın diye yazıyoruz
konuşurken de bazen yumuşatıyoruz bazen sert bırakıyoruz, genel bir kural yok. verdiğin örneklerde: mehmetin, burağın, tiktoku (tiktok yabancı kelime olduğu için yumuşama yok)
20. süresinde: sayı olarak belli bir süreden bahsediliyor.
Sınav süresinde değişiklik yok, 120 dakika.
Süresince: “bu süre boyunca” anlamı var
Sınav süresince konuşmak yasak.
Highly-rated answerer
Was this answer helpful?
- Turco
- Inglês (EUA)
11.
Bileşim : iki ya da daha çok öğe bir araya gelerek kimyasal yönden yeni bir öğe oluşturma.
Bileşik : birkaç öğeden oluşan, yalın olmayan, bileşim yoluyla oluşmuş ya da oluşturulmuş olan.
12.Dikkat et başını çarpma
Başın ağrımasın
Güneş çarpmasın
13. Kendini çok/fazla/pek yorma doğru bir kullanım olacaktır ama kendini pek yorma konuşmalarda daha az kullanılır
Çok güzel Pek güzel
14.Kartımı aktifleştirmek istiyorum ya da kartımı aktif hale getirmek istiyorum
15.Kıpırdama (don't move)
16. Sesim gelmiyor ya da sesim kısıldı
Sesim tuttu doğru bir ifade olmuyor
Fakat midem tuttu demek midem bulanıyor anlamına geliyor
Başım tuttu başım ağrıyor(ya da baş ağrısı migrenim tuttu demek başım ağrıyor anlamına geliyor.)
17.Bunu yapsa iyi olur(bu işi yapmalı)
Bunu yaparsa iyi olur(öneri gibi)
18.Bana kafayı taktı
19.Okurken Burağın yazarken Burak'ın olmalı
(Bu konuda Türkçe dilbilgisinde
ünsüz yumuşaması olarak geçiyor)
20.
Okula süresinde geldi(okula zamanında geldi)
Okullar yaz tatili süresince kapalı olacak
(yaz tatili boyunca okullar kapalı olacak burada )
İngilizce karşılık olarak "during" en uygun olacaktır
Highly-rated answerer
Was this answer helpful?
Deleted user
- Turco
- Inglês (EUA)
@milkyturvelino pek, çok ve fazla anlamına geliyor. Eş anlamlısı olarak düşünebilirsiniz.
Highly-rated answerer
Was this answer helpful?
Deleted user