Question
Atualizado em
8 jun 2015
- Chinês Simples (China)
-
Neerlandês
-
Francês (França)
Pergunta sobre Neerlandês
"het eerste jaar" of "het eerst jaar"?
http://www.zapp.nl/brugklastv
Brugklas is de eerste scripted-reality jeugdserie in Nederland, waarin een vaste groep leerlingen gevolgd wordt tijdens het eerste jaar van de middelbare school. Brugklas is voor schoolgaande kinderen met herkenbare en aangrijpende verhalen.
Respostas
Read more comments
- Inglês (RU)
- Neerlandês
- Inglês (RU)
If you translate 'a/the first [noun]' it is always 'eerste', never 'eerst':
De eerste maand
Een eerste maand
Het eerste jaar
Een eerste jaar
Here, 'eerste' is an ordinal.
If instead the noun is preceded by an adjective, the adjective sometimes ends in -e and sometimes it doesn't:
De goede maand
Een goede maand
Het goede jaar
Een goed jaar
The only time it doesn't end in -e is when it is a 'het' noun AND you are using it with 'een' (the indefinite article).
I think this might be what the cause of your confusion.
Please note that in other uses, 'eerst' does occur without an -e:
Ik ben hier voor het eerst. (I'm here for the first time)
Je moet eerst je handen wassen. (You have to wash your hands first)
Highly-rated answerer
Was this answer helpful?